Vraag/Antwoord: Waarom Biologisch?U kunt kiezen voor biologische producten om de meest uiteenlopende redenen, omdat de natuur er beter van wordt, omdat de dieren een beter leven hebben, omdat u precies wilt weten wat u eet.


Maar er is nog een goede reden. Biologisch is gewoon heel erg lekker. En dat merkt u elke dag weer aan tafel. Of u nu alleen biologisch brood voor uw ontbijt neemt, of dat uw hele boodschappenlijst uit biologische producten bestaat.


Steeds meer mensen kopen dan ook biologisch. In de natuurvoedingswinkel of op de boerenmarkt, maar steeds vaker ook in de supermarkt om de hoek.


Wat is biologisch?

Biologisch is eigenlijk heel slim omgaan met alles wat leeft. Als je goed zorgt voor de natuur, zorgt die ook goed voor jou. Planten en dieren krijgen de tijd om te groeien en de bodem raakt niet uitgeput. Het resultaat: goede voeding. Een blozende appel of een heerlijk glas melk bijvoorbeeld, waar je zorgeloos van kunt genieten.


Dus geen kunstmest, geen chemische middelen en geen gentechnologie. Wel de teelt op het land regelmatig afwisselen. Of lieveheersbeestjes de luizen laten bestrijden. En tijdens de verwerking laten we chemische kleur-, geur- en smaakstoffen gewoon weg. Alles wat u proeft is puur. Pure verwennerij!


Biologisch herkent u aan het EKO-keurmerk. Het officiële teken dat een goede controle van elk biologisch bedrijf waarborgt.


Zijn biologische producten duurder?

Wel, maar dat is relatief want je gaat zuiniger om met je voedsel dus verspil je minder , en als iedereen meer EKO-Produkten koopt, wordt het vanzelf goedkoper. Bovendien krijgt u veel terug voor een beetje meer: pure voeding en een gezond milieu!


Waarom is biologisch fruit vaak duurder dan niet biologisch fruit?

De kostprijs ligt, voor de teler, ongeveer vijftig cent per kg. hoger dan voor gangbaar fruit. Dit verschil komt door:


 • de lagere produktie per ha., o.a. veroorzaakt door:
  • niet gebruik van kunstmest
  • meer concurrentie voor de bomen door onkruid
  • niet gebruiken van chemische insekticiden, waardoor meer appels beschadigd worden (verwerking)
 • hogere kosten qua arbeid, zoals:
  • 10 keer meschanische onkruid bestrijden i.p.v. 2 keer chemisch
  • vaker spuiten met biologisch middel,met de hand dunnen i.p.v. chemisch dunnen.

Welke biologische producten zijn er al te koop?

Meer dan je denkt: niet alleen tomaten en melk, maar ook zoiets lekkers als biologische koekjes of pizza's,eigenlijk alles.


Kun je ook buiten de deur biologisch eten?

Absoluut. Steeds meer koks gebruiken tegenwoordig liever biologische producten vanwege de pure smaak. Van kleine eetcafés tot sterrenrestaurants. En ook in steeds meer bedrijfsrestaurants.


Wat is nu precies biologisch fruit?

Biologisch fruit is geen onbespoten fruit. Het wordt wel bespoten, maar alleen met middelen van natuurlijke oorsprong, middelen waar ook voor natuur en milieu geen nadelen aan kleven. Dit houdt ook in dat we zonder gebruik van chemische middelen onze appels en peren telen, daarbij maken we ook gebruik van preparaten en compost.


Verder wordt vanzelfsprekend geen kunstmest gebruikt en wordt het onkruid onder de bomen niet chemisch gedood maar machinaal of handmating geschoffeld.


Wie controleert?

Men mag zijn fruit niet zomaar biologisch noemen; het is verplicht om aangesloten te zijn bij de SKAL (Nederlandse controle-organisatie voor biologische produktiemethoden). Deze stichting controleert volgens officiële EEG-richtlijnen, of er inderdaaad volgens deze richtlijnen wordt gehandeld. Is dit zo dan krijgt de teler een licentienummer. Ons nummer is 6165. Sinds 1993 mogen we met ons bedrijf ook het demeter-keurmerk voeren. Het aanvullende keurmerk voor biologische teelt waarbij je de omgeving betrekt bij de teelt en preparaten gebruikt vergelijkbaar met homeopatische middelen Sinds 2010 hebben we de demeterlicentie opgezegd wegens hoge kosten en geen meerprijs,en die is wel nodig.


Wat gebeurt er met het fruit na de pluk?

Sinds herft 2007 kunnen we zelf +/- 150.000kg zelf koelen. Het grootste deel gaat weg via de "afzetcombinatie Biofruit". Hierdoor wordt ons fruit, door bemiddeling tussen koper en verkoper, verkocht. Een gedeelte van het fruit wordt verkocht in onze eigen boerderijwinkel, en op de biologische boerenmarkt in Arnhem en via Distreko(een samenwerking van "Rivier en Land.nl" en "Achterhoekeko.nl" met zelfstandig ondernemer Distreko) die het aanbod en aanvulling verdeelt in de Achterhoek en Gelderse Poort.


Het fruit gaat natuurlijk ook naar natuurvoedingswinkels, maar steeds vaker ook naar "gewone" winkels en supermarkten, waar het ook herkenbaar aan het eko-keurmerk verkocht wordt. Het minder mooie fruit gaat naar verwerkingsbedrijven, voor onze appelsap, appel-perensap, appel-vlierbessap, appelstroop, perenstroop, appelpuree en appel-alg-vlierbessap.


Daarom Biologisch!

 • Biologisch is goed voor mens, dier en milieu.
 • Iedereen kan biologisch eten en drinken, jong en oud.
 • Biologisch is overal te koop, van speciaalzaak tot boerenmarkt en supermarkt.

Meer Biologisch?

Kijk dan op www.eigenlijkheellogisch.nl. Daar vindt u de weg naar veel extra informatie over teeltwijze, winkels, het EKO-Keurmerk en nuttige organisaties.


De campagne "Biologisch - eigenlijk heel logisch" is een initiatief van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, LTO Nederland, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Platform Biologica, Rabobank, Triodos Bank, Stichting Merkartikel en Stichting Natuur en Milieu. Deze tekst is gedeeltelijk gekopieerd van een folder van de campagne.

Harmen & Carla Peters - Eltenseweg 1 - 6915 KA Lobith/Nederland - Contact
© 2020 - Het Gelders Eiland